2013. február 7., csütörtök

Játszani, hogyan jó?

A lányok nagyon szeretnek játszani.
De nem játékokkal.
Egymással.

Van rengeteg játékunk, plüssállatok, Lego, Duplo, fakocka, mesekönyvek, festék, kréta, labdák, társasjátékok, kirakók, babák, babaágyak, babakocsik, babaruhák, konyha, edények,  cumik, barbik, stb.
Ök egymással játszanak szerepjátékokat.
Menekülnek egy kígyó elöl, eszeveszett futkározás, sikítozás, ordítás, nevetés közben.
Vagy egyikük beesik a patakba és a másik kettö kihúzza egy kötéllel (plüsskígyó, vagy selyemszalag)
Beülnek a nagy kartondobozba és eveznek a tengeren, jön a cápa.
Székeket összetologatnak és körbe lépkednek rajta, vagy onnan ugrálnak a heveröre. (sárga út az Òz-ból)
Egyikük elbújik és mikor a többeik jönnek, jól megijeszti öket, újra nevetés, sikítozás, rohangálás.
Beöltöznek a ruháimba és eljátsszák a Hófehérkét. (Elisa a hercegnö, a többiek törpék, a gonosz mosotha nem akar lenni senki)
Párnákból alagutat, kocsit, hajót, dombot, óvodát, utat építenek és azzal játszanak.
Tudom, jó a szerepjáték a fejlödésükhöz, rengeteget fantáziálnak, de ritkán fordul elö, hogy leülnek valamivel játszani.
Egymásnak kitalált neveket adtak,  Marlene -Bogi, Elisa-Lotti, Isabella-Julcsi/Áron, attól függöen, mit játszik.Egymást így is szólítják, majdnem mindig, (kivéve, ha árulkodás van), engem gyakran Esztinek szólítanak, az apjukat Polinak (barátaink neve)
Gyakran én is leülök velük játszani, akkor kicsit tovább elvannak, de egy idö után már elindulnak megint. Mesehallgatás újabban szintén így megy, hallgatják egy ideig, (Isabella dobol a lábával, nézeget körbe, de tudom, hogy az esze ott van, hallgatja, mert ha kérdezek valamit a meséröl, ö az elsö, aki válaszol) aztán egy idö után Marlene és Isabella már mozgolódnak, nem szeretnek egy helyben lenni. Elisa addig ül, míg lehetimádja ha mesélek neki.

Az óvónö szerint jó elevenek. (ez most jó vagy rossz?) Mosolyogva mondta, de éreztem, hogy azt gondolja égetö rosszak.
Ha valahova elmegyünk, leginkább azt kérdezik, hogyhogy ilyen jók ezek a gyerekek?
Itthon gyakran veszekednek, de hamar ki is békülnek, ketten jól elvannak, hárman már nem annyira, csak ha valami szerepjáték megy.
A héten itthon vagyunk, délelött, délután rohangászás van, pedig minden nap elmegyünk valahova, délelött udvarra, motoroznak, szaladgálnak, délutáni alvás után kimegyünk, vagy ha esik, bent játszunk, de a rohangálás nem marad el soha. este még nem fáradnak el, van, hogy este 10kor alszanak el, pedig 7kor fürdetem öket, utána kakaó, fogmosás, mese, zenehallgatás vagy éneklés az ágyban, legkésöbb fél 9re mindennel kész vagyunk. De nem fáradtak...
Na mindegy, ilyen energiabombáim vannak, nem is érdekes, csak megemlítem, hogy nem fáradnak el.

Ma itt volt Helena játszani (ovistárs) és anyukája mondta, hogy Helena úgy elfáradt egyik nap, hogy fél7kor elaludt ruhástul a kanapén. Na nálunk ilyen még nem  fordult elö, kivéve, ha betegek voltak, egyszer talán.
Ma mivel négyen voltak Helenával, szépen játszottak a szönyegen, minden játékot kipakoltak, mindenki valamivel játszott, senki sem veszekedett, nem együtt játszottak négyen, hanem kettesével vagy egyedül,. közben szemmel tartották, ki mit csinál, de nem futkároztak, ordítoztak és fogadok, hogy gyorsabban elalszanak, mint szoktak.                                           Nem olyan kis molyolós gyerekek, az már biztos.
Nem tudom jó-e ez, hogy ök így játszanak, az érzéseim szerint igen, meg látom, hogy ez okoz örömet nekik, de utána kellene olvasnom, hogy mennyire jó vagy rossz ez, merre lehet "terelgetni" az energiákat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése