2013. február 23., szombat

3,5 évesek

3 és fél év vagyis 42 hónap, kicsit hosszúra sikerült beszámoló a fejlödésükröl, inkább emlékeztetönek írtam, magamnak, mint olvasmánynak,  mivel a 3 éves beszámoló elmaradt, itt most bövebben kifejtettem, ki hol tart.


Három és fél éves kislányaim egyre ügyesebbek, önállóbbak, egyéniségük, személyiségük fejlödik, (de még hogy!) lassan kirajzolódik, ki miben jobb, ügyesebb, az érdeklödési körük is különféle, ovisok lettek, naponta tanulnak valami újat (nem mindig jót), hihetetlen, mennyire szívjak fel az információkat, mindenki a maga tempójában.

Elsöszülöttem Marlene nagyon érzelmes-érzékeny, a hisztissége ritkán jön már csak elö, föleg, ha fáradt. Megpróbál gyakran kedvességgel, ragaszkodással elérni valamit. Ha csúnyán nézek rá, megpróbál egy bájmosolyt, hátha el lehet érni vele  valamit. Amikor megszidom valamiért, komolyan hallgatja, aztán mikor odaérek, hogy ilyet többet ne csinálj, jó? Akkor elmosolyodik, rávágja jó és megsimogatja az arcomat és nevetve elfut. Igyekszik nagyon "jó lenni" Próbálkozik persze ö is a csínytevésekkel, de finomabban, ritkábban, mint a többiek és ha Elisa vagy Isabella valamit elkövet, ö már rohan is árulkodni.
Ö a legnagyobb alvóm, este elsönek alszik el, reggel utolsónak ébred, szereti fogni és simogatni a kezem, mikor elalszik. Àtalussza az éjszakákat, ritkán ébred fel, néha sír, ha rosszat álmodik, de vissza is alszik rögtön. Még alváshoz kell neki a cumi. Akkor is kéri, ha nagyon fáradt, vagy nagy sérelem éri.
Nagyjából szobatiszta, éjszaka még kell neki pelenka.
Hatalmas a szókincse, szeret mesélni, látni rajta, hogy pont akkor találja ki, amit mondani akar.
Nagy szerepjátszó, hol anyuka, hol doktorbácsi (nem néni!), kioszt mindenkit, telefonál, intézkedik, mindenképp el kell érnie amit akar, megmagyarázza, miért csinálja most ezt vagy azt.
Szeret biciklizni, hintázni, csúzdázni, fözni, dolgokat konyharuhába, takaróba csomagolni, madzagot csomózni, cipöfüzüt, bogozni, nem köti le semmi még hosszabb ideig, inkább mindennel játszik kicsit. Nagyon szereti a növényeket, mindennap ellenörizte nyáron,  van-e érett paradicsom, szeder, vagy paprika a kertben.
Jó evö, mindent szeret, föleg a húsos dolgokat, tésztákat. Gyümölcsöket mindenfélét. Ha valami új kerül a tányérra, ö az elsö aki kipróbálja. Szeret kísérletezni, megkóstolta már az erös paprikát is, mustárt is, amit a többiek nem mertek. Nagyon kevest iszik, ebben kell gyakran noszogatni.
Mozgása kicsit még kordinálatlanabb, mint a többieknek, ahogy mondani szoktam, Marlene az árnyékban is megbotlik, képes elesni egy papírzsebkendöben, mindenhonnan szerencsétlenebbül esik le, mint a többiek. Topa.:-)
Már tud ö is, mint a többiek bukfencezni, próbál egy lábon ugrálni, mint Eliza és Isabella, de inkább szereti nézni öket és nagyokat nevetni rajtuk. Sokszor van, hogy ö ül és csak neveti, hogy a többiek mit müvelnek.
Németül sokkal jobban tud már, ezért is könnyebb neki most az ovi, nem sír már, holott a 10 hónap bölcsit végigordította, itt az ovis csoportba önként és dalolva megy be minden reggel.
Társaságban félénk, nehezen oldódik fel, nem beszél, ha valamit mond, a fülembe súgja, azta´n én vagyok "a hang", nekem kell hangosan mondani. Nagyon szeret itthon beszélni, de ha csak egy látogatónk is van, akkor Marlene visszahúzódik, egy kivétel az anyukám, senki másnál nem oldódik fel. Néha ha jobb a kedve, kicsit beszédesebb, de úgy mint ahogy mi látjuk, senki nem ismeri.
Ritkán ad puszit, vagy a többieknél ritkábban mondja, hogy szeret.
Az oviban nincs barátja, csak Isabellával és Elisával barátkozik. Apukáját nagyon szereti, de vele is néha barátságtalan.Még Mortit is megrúgja néha, pedig a kutya mindenki kedvence.
Èn is kapok néha csúnya nézést, de nekem nem meri mondani, hogy nem szeret, azt mondja: Jó, akkor nem kapsz semmit és én nem barátkozok veled.:-)
Kis díva, de tele szeretettel és kedvességgel.Elisa a második, nyugodt, türelmes, de nagyon hangos ha kell. Imád szerepelni, nagyon belement a hercegnös korszakba, ami az oviból jött, a nagyobb lányok "megfertözték" a rózsaszín hercegnö imádattal. Minden ami csillog, érdekli, érdeklödése középpontjában áll az arany, gyémánt, kastély, herceg, rózsaszín.
Elisa mindent 150%-kal csinál. Ha örül, remegnek a falak a hangos nevetésétöl, ha sír, az egész ház hallja, ha dühös, kiabál, toppant, csapkod.
Ha mérges vagyok rá, nagyon elkeseredik, rögtön odajön és sírva mondja, mama bocsánat, már jó vagyok, oké?Pedig nem is mondom neki, hogy jó legyen, nem kell mindig jónak lenni. Ö megbán mindent, simogat, odabújik, ott marad, amíg meg nem gyözödik róla, hogy már nem haragszom.
Nem árulkodik, ö lerendezi a sérelmeit egyedül.
Jó alvó, igaz mindig utolsónak alszik el, de egyedül lehet hagyni, ha a többiek elaludtak, elbeszélget magában, addig móg bent vagyok, fogja a kezem, simogat, puszilgat. Reggel nehezen ébred, eddig M. volt a nagy alvó, most Elisát kell keltegetni. Mindig mosolyogva ébred.
A pelenkája reggelre nagyrészt száraz, ritkán fordul elö, hogy bepisil, napközben ügyesen megy a wc-re, kicsit szorulásos.
Szereti, ha a többiek találják ki, mit játsszanak együtt, ö követi öket. Ha egyedül játszik, soká elvan, kockákat rak, legot épít, vagy babákat öltöztet (vagyis vetköztet, mert öltöztetni nem akarja senki öket, nekem kell felöltöztetni mindig a babákat, hogy ök levetköztethessék öket)
Leginkább hercegnöset játszik, táncol, pörög, ugrál, de minden szerepjátékot élvez, boszorkány is szokott lenni, erös hangján ordítva kergeti a többieket .
Szereti a puzzle-t, a társasjátékot, a gyurmát, a rajzolást.
A legrosszabb evö a három lányom közül. Bár nem úgy néz ki, 18,5 kg,a legnagyobb, de nem eszik szinte semmit. nem tuom, mitöl néz ki így.
Legjobban a gyümölcsöt, zöldséget szereti, almát, mandarint, epret, minden gyümölcsöt megeszik, zöldségek közül a brokkolit, spenótot, kukoricát, salátát, savanyú uborkát, nyers répát, de a föttet is megeszi.
Ezen kívül a tésztát, kevés hússal vagy teljesen hús nélkül, más köretet nem nagyon, az édes ételeket szereti, palacsintát, tejbegrízt, de abból sem túl sokat. Joghurtokat, tejtermékeket sajtot megeszi. Hagyom, majd kialakul, egyenlöre örülök, amíg ezeket is megeszi. Mindig szomjas, állandóan inna.
Nagyon ügyesen labdázik, egyik kedvenc játéka, majdnem mindig elkapja és nagyon jól, célzottan dob.
Jól mozog, pláne ha van zene, de bukfencezni, egy lábon ugrálni, asztalról, székröl leugrálni is nagyon ügyesen tud. Imád tv-t nézni, öt köti le a legjobban a mese, tv-ben is, szóban is.

Németül nagyon jól beszél, de magyarul ö is jobban. Elalvás elött szeret a legjobban beszélni, napközben kevesebbet, de folyékonyan, bövített mondatokban beszél és csak az "r" és a "s" betük nem mennek még tisztán, különben nem pösze.
Napközben rengetegszer elmondja, hogy nagyon szeret, kedves, barátságos, mosolygós.
Igyekszik minden szituációba belepasszolni,  jól alkalmazkodik.
Imádnivaló szeretetgombóc.
Harmadikam Isabella, AZ Akarat. Akart nagyon élni, hiszen a kis 640 gramm születéi súlyát feltornázta 3 és fél év alatt 14, 8 kg-ra, kemény, akaratos csaj, a legvadabb mutatványokat viszi véghez padlón, szekrényen, hóban, mindenhol.
Egyenlöre babás, nem úgy, hogy babázik, hanem ö a legbabább még a három közül, szeret ölben lenni, simogattatni magát, cipelve lenni, összebújni.
Amúgy nagyon fiús, lásd ugye tüzoltójelmez is farsangkor. Szoknyát eddig kb. kétszer tudtam ráadni, csak nadrágban szeret, de itthon föleg harisnyában és a legváratlanabb idöpontokban vetközik meztelenre, hogy aztán úgy futkosson a lakásban. Mezítláb, meztelenül. Semmiféle csatot, gumit nem tür meg a hajában, néha megengedi, hogy elöl eltüzzem a frufruját, de ez minden. Pedig pl. a rúzsomat mindig elkunyerálja és ö az, aki minden nap megdicsér rajtam valamit, (mama de szép a hajad, de szép a kabátod, de szép a körmöd).
Nagyon eröszakos, ha valamit nem kap meg, dühkitörés jön és dobálja a játékokat, hangosan sikít, csapkod.
Képes 17 szer (megszámoltam) elmondani, hogy a hólyag a hólyag a hólyag.........17szer, hogy a Hólyag és a szalmaszálas mese legyen az elsö amit megnézünk a Magyar népmesékben, mert azt ö választotta és az legyen az elsö és KÈSZ!!!!!!! (ez az egyik kedvenc kifejezése, hogy "és kész"!)
A másik, a semmi baaaj, így elnyújtva, ha valami leesik, kiborul, elromlik, rögtön jön a semmi baaaaaj, ugye mama?
Mindent szétszed, eltör, kibelez, gondolom nagyon kíváncsi mi lehet belül, ha van füle, letöri, ha van gombja, megnyomja, ha világít, fordítja a hátuljára, hogy mi lehet az, ami világít benne ,nekem egy kicsit olyan fiús, hogy a szerkezetére kíváncsi, azért "ront el" mindent.
Nem árulkodik, ö is egyedül rendezi le a dolgait, néha elég durván (harap, hajat húz, újabban nyelvet nyújt és szamárfület mutat, gondolom ez az óvodából jön, itthon nem látta, söt azt mondja a többieknek, "úgy kellett")
Hamar kifárad, délben nagyokat alszik, nagyon kell még neki a napközbeni alvás.
Örökmozgó sajtkukac, nem áll meg egy pillanatra sem, fut, rohan mindenhova, nem köti le semmi hosszú ideig, a mesét nagyon szereti ,de csak ha közben tornászhat, mászkálhat, de a füle ott van a mesén, hallgatja, érti.
Reggel ö kel elsönek, söt gyakran engem is ö ébreszt, jön, hogy mostmár keljek fel, melegítsünk kakaót, aztán amígy issza, kihasználja, hogy csak mi ketten vagyunk ébren és kéri, hogy csináljak neki takaróból fészket, fogjam a kezét.
A szorulásos idöszaknak köszönhetöen még mindig kizárólag pelenkába kakil, ha kell neki, akkor hozza a pelust és utána elvonul egy sarokba, szól mindenkinek, hogy menjetek innen, ne nézzetek, most kakilok. Amúgy nem hord pelenkát. A cumija gyakran kell még neki, föleg, ha fáradt, de van egy halvány ígéret, hogy nekiadja a húsvéti nyuszinak.
Estére nagyon elfárad, mégis nehezen alszik el, még rugdal, tornászik az ágyban is, aztán hirtelen kimerül az elem és már alszik is.
Az éjszakát ö is átalussza, de heti egyszer sírva ébred hajnali 4 óra felé, legutóbb kígyók voltak  a plafonon, attól félt. Kis simogatással elalszik újra.
A legjobb evö a három lányom közül, majdnem mindent szeret, ne mválogatós, alig bírja kivárni a tálalást, ö jön segít, viszi a tányérokat (csak hozzam már a kaját). Már délelött 10kor kérdezi, mi lesz az ebéd, és ebéd elött fél órával már ott nyammog  akonyhában, hogy hm, ez finom lesz, mikor eszünk? Minden órában megéhezik, mindig kell neki valami rágcsálnivaló, szereti a nyers répát, almát, banánt.
Ètelben semmit sem tudok kiemelni, mindenevö.
Kedvenc játeka az, ha mozoghat. Párnákból, takarókból utat építek és azon szaladgál, székekröl le-fel, asztal alatt kúszni, mászni. Mindent játszik, amit a többiek is, rajzol, épít, mesél, stb., csak nem köti le semmi hosszabb ideig, mé ga tv sem, neki közben is tornászni, ugrálni kell.
A legbátrabb a három közül pl.idegenekkel szemben is, köszön hangosan, elöre a szomszédoknak, integet az utcán az embereknek, ha verset kell mondani, ö kezdi elsönek, szégyenlös és mégis meg akarja mutatani, hogy ö tudja, nagyon szereti hallani, hogy milyen okos és ügyes kislány.
Ö mer a legtöbbet németül is beszélni, ha valami nem jut eszébe ,akkor próbálja máshogy elmondani, de nem hív,hogy segítsek, próbálja egyedül megoldani.
Szeret segíteni a konyhában, kevergetni, kóstolni.
Sokszor mondja nekem, hogy szeret. Azt mondja, az oviban a barátja az Antonia (òvó néni), de a többieket nem szereti. pedig nem is igaz, reggel,  ha beérünk, megy megpuszilni a Helenát.
Vág az esze, mindent nagyon gyorsan megjegyez, olyan dolgokra emlészik, amit én már rég elfelejtettem.
Legtöbbször komoly, de Marlenevel nagyon össze tud szövetkezni és nagyokat nevetnek egymáson.
Néha úgy érzem szorong, mert nálunk ha valaki hallgatózna, azt hinné, csak egy gyerekünk van, ugyanis leginkább ezt hallani:
-Isabella, ne mássz föl oda!
-Isabella gyere le onnan!
-Isabella, ne öntsd ki!
-Isabella hagyd békén!
-Isabella ne szekáld, ne szedd szét, ne borítsd ki, ne csináld!
Szegényt sokszor sajnálom, de egy hétördög bújt el benne.
Ugyanakkor szelid és szeretetreméltó, okos, kemény, öntörvényü, bújós cica.

Ritka pillanat, szoknyában, csattal, el sem hinnénk, amiket írtam róla, de ilyen is tud lenni
13 megjegyzés:

 1. De jó, hogy ilyen sokat írtál a lányokról!!! Nagyon ügyesek, tényleg semmiben sincsenek lemaradva a kortársaiktól, azért amikor ott az AKHban, az inkubatorban láttam öket elöször, azokat a kismacskákat, hát komolyan csak remélni tudtam, hogy így lesz :))) HIhetetlen mennyire mások, tényleg ebböl is látszik, mennyire nem csak a nevelésen múlik, hogy milyen lesz a gyerek, hanem mennyi genetika van benne, ami befolyásolja öket :)
  Nagyon helyesek, szépek és már alig várom, hogy lássalak Benneteket!!!!!!
  Millllllio puszi

  (ps. a játékos posztodhoz is irtam egy hosszu hsz-t, meg regebben, de valahogy nem jelent meg, eltünt az eterben, remelem, ez megjelenik :)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon edes, tunderi kis csillagok!
  Sok boldogsagot kivanok nektek!

  VálaszTörlés
 3. En is örülök hogy sokat vagyis többet megtudtam a lanyokrol,olyan aranyosak es ügyesek,nagyon sok puszi nektek!

  VálaszTörlés
 4. Szuper volt végigolvasni. :) Most "csaltam", nem haladtam visszafelé, mert késő van és fáradt vagyok. Így aztán megengedtem magamnak, hogy a jelenből olvassam a legfrissebb beegyzést. :) Néhol korábban írtam kommenteket. Jó olvasni a blogodat, nagyon jól írsz, a lányok pedig fantasztikusak! :)

  VálaszTörlés
 5. Hú, de bárcsak választanál valami más robotellenőrzést, ilyen későn már olyan nehéz kibogozni a betűket, amit kér kommenteléshez. :(

  VálaszTörlés
 6. Nahát, nahát, azt hittem unalmas lesz az olvasóknak és lám, mennyi hozzászólás kerekedett! :-) Örülök, hogy olvastok minket, nagyon köszönöm a sok érdeklödö és dicsérö szavakat.
  Mariann megpróbálok valami más ellenörzö micsodát keresni, de nem vagyok ám egy nagy ász a computerben, eddig azt sem tudtam, hogy kér valami ellenörzést a gép.Utánanézek!

  VálaszTörlés
 7. Teszt teszt 1 2 3

  VálaszTörlés
 8. Na nem volt nagy ördöngösség, már nem kell robotellenörzéstöl tartani :-)

  VálaszTörlés
 9. Orsi, én is ezért imádkoztam, hogy csak egészségesek legyenek, semmi más nem számít, jól emlékszem még az inkubátoros idökre :-) Ugye milyen fura, hogy 3 ugyanúgy nevelt gyerek ennyire más legyen???Örülök, hogy tudtunk ma beszélni, puszilunk benneteket!

  Juditkám, kedvenc hármasikresem :-)köszönöm Neked is !
  Cincilla kösznjük!
  Mariann, nagyon aranyos vagy, köszi ,a robotot meg megoldottam!

  VálaszTörlés
 10. Én is élvezettel olvastam! Ügyes-okos-nagylányok!
  Sok örömet Bennük!

  VálaszTörlés
 11. :) Nagyon szeretek hozzátok jönni, kár,hogy nem akadtam rátok korábban! :)
  /köszi a robotot! :D /

  VálaszTörlés
 12. Örülök, hogy tetszik és szívesen!

  VálaszTörlés