2011. február 26., szombat

Másfél év

A lányok 24.-én lettek18 hónaposak. Másfél év!
Hogy szalad az idö!
Sok minden változott körülöttük, föleg ök maguk, nagyobbak, okosabbak, ügyesebbek lettek.

Marlene a kedveskedö, simogat, ölel, puszil, nem cuppant, csak odateszi a száját az arcomhoz és azt mondja mmmmm....
Néz, mosolyog és félrehajtja a fejét, ha olyan a kedve, annyira kedves tud lenni.
Ha valami nem sikerül neki, nagyon be tud gurulni, sikít, kiabál, földre fekszik, nagyon érzelmes, mindent nagyon megél.Jót is, rosszat is. Borzasztóan tud hisztizni, ívbe kifeszíti magát és bömböl, nagy krokodilkönnyket sír, az orra piros és nagyon szánnivaló.
Enni nagyon szeret, ö a legjobb evö.
Ügyesen eszik kézzel, de ha etetem, azt is nagyon szereti.
Szereti a húst, a tésztát, savanyú uborkát, sajtot, müzlit, néha a zöldséget, joghurtot, minden rágcsálnivalót, (minden kekk/keksz) a banánt (gán-gán-gán), almát (ana) csak megrágja majd kiköpi, kinyútja a nyelvét és "leporolja" róla az utolsó almadarabkát is.A levest is szereti, de nem annyira, mint a többiek.
Még üvegböl iszik, pohárból még nem tud jól.

Sok mindent mond, utánoz, mondja keksz, (kek) kaktusz (kak), nem, igen, mama, papa, vauvau, mú, cincin, hápi, Omi, auto, ház, baba, bébi, németül is pár szót, meg sok minden mást, nagyon szeret nevetni, ha csak egy morzsányi humor van valamiben, akkor ö nevet rajta.
Táncolni is szeret, de igazán énekelni a legjobban, ez olyan, mint a Némoban a bálnák éneke, magasan-mélyen, kicsit jódlizva, nagyon vicces.
Nagyon ragaszkodó, elsö és utolsó szava a nap folyamán mama, ha idegen jön, akkor is csak áll és szajkózza, mama, mama.
Ha elmegyek, ö az aki keres, elmondja többször is, mama.
Ha hazajövök valahonnan, (ritkán megyek el nélkülük) szalad elém és ölel, nem akar elengedni, puszilgatja a kabátomat, vállamat.
Ha tisztába teszem, mondja, kaka? Mondom nincs kaka, akkor rázza a fejét. Nagyon gyors, mindent rángat, kipakol, mindent felpróbál, vonul fel és alá benne, semmilyen csatot, gumit nem tür a hajában, ha másnak a hajában van csat, azt is kiveszi, hozza nekem, teee...(tessék akar lenni)
Most mindenre nem a válasz, akármit kérdezek, neeem.....
Foga már lent elöl is van 3, a 4.nem akar kijönni. Hátul nönek a rágófogak, fent kettö márkint van, egy meg lent, elöl meg nem jön.
Jól alszik éjjel, sajnos most jönnek a fogak, ezért nem, de amúgy gyakran átalussza az éjszakát. Mindig ö az utolsó, aki elalszik, elötte énekel, felmondja, mi volt egész nap, "elmeséli " a napját, aztán szunya. Utolsó az ébredésben is, nem zavarj,hogy a töbiek ott állank az ágyánál és ordítva psszttt!!!!!-eznek. Mert ha valakit kihozok a szobából, már mondja, pszt!, hogy a többiek alszanak. Persze aztán, ahogy leteszem öket futnak az ajtóhoz döngetni, kopogni, kiabálni. (mert nem szabad)


Elisa a nagy erö-nagy szeretet, mindenkit nagyon szeret (a földre nyomni és megdögönyözni) ölelgetni, küld puszit, cuppant, annyira szorít, ha megölel, hogy beleremeg, de mindenkit így ölel, nagyon erös. Már valamivel nagyobb a többieknél, kis görbe lábain jön-megy, de nagyon szeret üldögélni is, "olvas", nézegeti a könyveit, vagy befekszik a hintába és tv-t néz vagy a többieket.
Nem küzd nagyon a dolgaiért, ha elvesznek töle valamit, más játék után néz, vagy sír, néha azért nem engedi magát,ha Isabella elvesz töle valamit, jön panaszkodni nekem.
Nagyon szeret építeni, kis dolgokkal elfoglalja magát, sokszor úgy elvan, aztán egyszer csak csatakiáltással rámveti magát és megpróbál a földre nyomni.
Nagyon hajlékony, simán leül spárgába, lábait állva is az ágyban pl. felemelgeti a rács tetejére.
Nagyon szereti utánozni a többieket, ha valamelyik új dolgot csinál, ö is akarja rögtön.
Evés- hát ö a legrosszabb evö, nagyon válogatós, anélkül, hogy megkóstolná, megszagolná az ételt, rázza a fejét és nem kér.
Néha segít, ha azt mondom, Elisa, lehet, hogy van benne borsó, akkor megkóstolja és meg is eszi, amit kap, de nagyon keveset eszik. (pedig nem úgy néz ki) :-)
Szereti a joghurtot ,a savanyú uborkát, a müzlit szárazon, tésztát, levest nagyon, minden rágcsálnivalót, sajtot, néha húst, de inkább a kenyeret.Krumplit semmilyen formában nem eszi meg.
Szeret táncolni, sokat huncutkodik, nagyon fejlett a humorérzéke, sokszor rámnéz elöbb, hogy szerintem is vicces-e a dolog, de sokszor nevet dolgokon, amit nem is gondolnék, hogy neki ez vicces lehet.
Ö is sokat dumál, a kedvencem a Puppe, ez babát jelent németül, nem azt mondja baba, hanem Puppe, de olyan kis osztrákos kiejtéssel, puppé:)))


Jó alvó, keveset kel fel éjjel, reggel soká alszik.
Ha kérdezem, ugye Elisa? -akkor nagyot bólint és rávágja: Ja!
Kacsintani is tud, vagyis azt hiszi:-))) nagyot bólint a fejével, ez a kacsintás.
Mindenkit megölel, megszeretget.
Sokszor a földre nyomja a lányokat és dögönyözi öket, azok meg kedvüktöl függön vagy nvetnek, vagy sírnak rajta.
Ö jött rá elsönek kb. egy hete, hogy le lehet nyomnia kilincset és kinyitja az ajtókat. Már feléri.


Isabella az energiabomba. Nagyon nagyon sok erö és türelem, nyugalom kell hozzá. Marlene és Elisa együtt nem kíván annyi figyelmet, mint ö.
Mindenhol ott van, mindent leránt, kipakol, felmászik (most pl. nincsenek székeink a a nappaliban, mert arról mászott az ebédlöasztalra, ott trónolt, mikor kjöttem a gyerekszobából, ahol Elisát pelenkáztam) minden alá benéz, mindent szétszed, lábát behurkolja a kiságy rácsai közé, ujját bedugja a Duplo alján levö lyukba (beszorul, naná), a konyhában csak a veszélyes dolgok érdeklik...ésatöbbi.
Reggel 6-fél 7 felé kel és 7-fél8-ig, míg a többiek felébrednek, mi ketten vagyunk, játszunk, úgyhogy mire felébred mindenki, már k.o vagyok.
Nagyon szeret, ölelget, puszil, de aztán leakaszt egy nagy pofont, vagy megharap, megcsavarja az orrom, kiszámíthatatlan. Azt mondja mami, pedig nem mondtam nekik soha, hogy mami vagyok.
Elöször mamaiii voltam, most már mami.
A többieket is gyakran megharapja, Elisa ujja vérzett is múltkor.
Nagyon ügyes, jó tornász lesz.

Jól eszik, imádja a levest, mindenfélét, csak leves legyen, de a legjobb, ha van benne tészta. Mondja is, tsszta. A kedvence a túró, dudu -nak hívja és addig eszi, amíg van, itt lehet kapni azt a Cottage Cheese nevü túró féleséget, azt imádja. Joghurtot, uborkát, sajtot, kenyeret, zsemlét, zöldséget is szereti, a rizst is nagyon, ha pl.parízeres kenyér van, Marlenevel megosztoznak, nekiadja a szelet parízert, ö meg megeszi a vajaskenyeret.
Szereti etetni többieket.
Este gyorsn elalszik, addigra kimerülnek az elemek:-)
Szeret ö is táncolni, futkozni, de pl. kockákhoz, építéshez nincs sok türelme.
Nagyon szeret mesét hallgatni, de csak ha az ölembe ülhet, egyébként Elisa is, ölben szereti a mesét, Marlene mellém ül, úgy hallgatja.
Mindent mond, amit a többiek is, de csak szégyenlösen, maga elé suttogja.Ha a többiek mellettem vannak, ö meg a szoba másik felében, akkor is ott a füle, ha a másik két lányt kérdezem, Isabella válaszol elsönek.
Nagyon okos, rájött, hogy mivel lehet figyelmet elérni, pl. tudja, hol kell távirányító nélkül kikapcsolni a tv-t, vagy hogy kell leszedni a pelenkázó polcát, akkor jövök és megszidom és a szidás is figyelem, még ha negativ is.

Mindhárman fel tudnak mászni a nappali dohányzóasztalára, sajnos nem szabad nekik, mert felállnak és egymást löködik, 2 napja is, Elisát röptében kaptam el, ahogy Marlene lelökte, éppen el tudtam még kapni.
Nagyon szeretnek kint lenni, eljött az idö, hogy nem akarnak a babakocsiban megülni, még egynek megengedném, hogy kiszálljon és kézenfogva jöjjön velem, da akkor a másik kettö is rögtön ki akar jönni.

Ha vásárolni megyünk, kb. 20 perc után Marlene elkezd sírni, befeszíti magát és addig ordít, míg haza nem érünk, ott ki szoktam engedni öket az udvaron, de 3 irányba szoktak szétfutni, a múltkor is, Elisa befutott a folyosóra és vészesen közeledett a pincelejáró lépcsöjéhez, Marlene hátrastartolt a kertbe, Isabella meg a kapuhoz, kidugta a rácsok között a fejét és elfordította, persze így nem tudta visszahúzni.
Èn meg ott álltam a bevásárlószatyorral. Leborítottam mindent, aztán mentettem Elisát, kihúztam Morzsi fejét a rácsokból és hátramentem a kettövel Marlene után. Szerencsére ott már nyugi volt, mentünk cicát lesni, azt nagyon szeretik.
Mire bevittem öket, mindenemen folyt a víz:-)))
Ha kiengedem öket a konyhába, folyosóra, elös útjuk a konyhába vezet, egyik kinyitja a fiókot, a másik kiveszi a müzlis dobozt, nyami-nyami, mondják és hozzák, hogy nyissam ki.
Elisa a savanykás dolgokat, uborka, narancs, paradicsomot eszi, Isabella a joghurt, túró (Rudi), tejszelet dolgokért van oda, Marlene szereti a húst is, felvágottat, virslit.
Este még 250-300 ml tápszert kapnak, reggel is, de csak Elisa nem issza meg,  a többiek az utolsó cseppig kiisszák.
Már nem babák, úgy megnöttek, megnyúltak, kislányok, jönnek, mennek, intézkednek, önálló akaratuk van, saját humoruk, szokásaik, felismernek embereket, emlékeznek dolgokra, annyi ölelést, puszit kapok, úgy ragaszkodnak, ha néha mérges vagyok rájuk, mindent, mindent elfelejtek egy kis kedves gesztus miatt, megsimogatnak, rámmosolyognak,  pár év múlva az orromnál fogva vezetnek és átveszik a parancsnokságot.
Imádom öket.

10 megjegyzés:

 1. Milyen nagyszerű jellemzést írtál róluk! Olyan aprólékos, látszik, hogy van összehasonlítási alapod. Amíg az embernek csak egy gyereke van, nem is annyira veszi észre az ilyen apró kis jellembeli különbségeket, mint amit leírtál, mert azt gondolja, hogy minden ilyen korú gyerek hasonlóan viselkedik vagy hasonló dolgokat szeret.
  Lehet, hogy be fogsz szerezni olyan sétáltatóhámot előbb-utóbb? Nem biztos, hogy meg fogod úszni, nagyon kemény a hárman három felé szituáció és hát tényleg nem lehet őket mindvégig babakocsiban ültetni.

  VálaszTörlés
 2. Marlie egy tunderi nagy lany,edes es aranyos,na meg humoros,nagyon sokat beszel,es ugyesen eszik es alszik.Na de o a legnagyobb.Nemetul is beszelnek?Edes lehet a puszikkal,nagyon mamas akkor.Elisa egy csupa szerettet, mosolygos erzekeny ,imadni valo kislany.Kicsit valogatos az eves teren,na de ez is kialakul,tunderi lehet a puppe szoval.Neki is nagyon jo humorerzeke van,a csatokat hajgumikat nem kedveli de azert a tobbiek hajabol sem kene kivegye.Kis huncutka.Isabella akkor kis energia bolma,hu akkor van dolgod vele,o a kis maszkalos,tancikolos,aranyos angyalka, a kepen is latszik hogy milyen kis nagy etvagyu lanyka.Jo sokat kell vele foglalkozal,de okos is talan o az esz a csaladban.Mindharman okosak,ugyesek es tunemenyesek.Nahat nem lehet egy konnyu dolog mikor 3 harom fele szaladnak az udvaron.Foleg hogy egyidosek .Nahat hogy milyen kis huncutok,de gondolom minden roszassag utan mennek es lenyomnak egy puszikat.Erdekes hogy harmas ikrek es megis nagyon kulonbozoek ugy kinezetre mind termeszetileg.Nagyon boldog masfeledik evet kivanok.Mi is imadjuk a lanyokat ,nagy rajongoik vagyunk

  VálaszTörlés
 3. Kedves Judit!

  Ez az első alkalom, hogy írok neked, miután kétszer(!) végigolvastam a blogod.
  Gyakorlatilag naponta kétszer vagy többször is idekattintok, hogy van-e új bejegyzés.
  Ahányszor jövök, utána mindig jobban érzem magam. :)
  Szívből gratulálok a kislányokhoz, tündériek!
  Mint új olvasód is köszönöm, hogy ilyen részletesen írsz róluk.
  Nagyon sok boldogságot kívánok nektek!

  Ildikó

  VálaszTörlés
 4. Zsizsik, tényleg érdekes megfigyelni, mennyire mások, azért nálatok is más Lili és Juliska jelleme, viselkedése, ugye? Voltam a blogodon és úúúgy irigylem a könyvlistádat, meg hogy olvasol!!!!:-)
  Iza köszönöm neked ezt a hosszú bejegyzést, te már az elejétöl követsz bennünket hüségesen, nagyon örülök, hogy tetszik, amit írtam.
  Igen, értenek németül, de beszélni, az még túlzás, 2-3 szót mondanak az apjuk után, különben magyarul nyomják.Puszilom a lányokat!
  Ildikó, nagyon köszi, amit írtál, örülök, hogy tetszik a blog, köszönjük a gratulációt.
  Isten hozott új olvasónkként, igyekszem gyakran jelentkezni, (ha hagynak a csajok)gyere továbbra is!

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Felvidítottál ezen a szürke bartáságtalan hétfőn! Olyan jó olvasni a bejegyzéseidet! Mindig derűs, és vidám, pedig biztos nem könnyű ezzel a 3 kis energiabombával.

  És csatlakozom az előttem szólókhoz: tényleg nagyon átjön, hogy mennyi figyelmet és törődést kapnak a lányok! Nagyon érdekes volt olvasni ezt a három jellemzést!

  A lányoknak boldog 1,5 éves születésnapot! :-)

  Szeretettel,
  egy olvasótok Gárdonyból

  VálaszTörlés
 6. Szia Judit,

  hát ezt egy élmény volt olvasni! :) A szememet is elfutotta a könny a végén a meghatottságtól. :) A Lányok tündériek, talán ezt írnom sem kell. Nem lehet könnyű, de szerintem nem cserélnél senkivel a világon.

  Jó volt olvasni, mennyire ismered Őket, mennyire mások, mind viselkedésben, mind ízlésben. Azért ez sem lehet könnyű, kiszolgálni mindannyiuk ízlését.

  A bevásárlásról jutott eszembe, hogy pénteken elmentünk az Auchan-ba és képzeld, rám szólt a biztonsági őr, hogy NEM tehetem egy bevásárlókocsiba a két lányt. Mi régóta igyekszünk babakocsi nélkül menni, mert nálunk sem ülnek meg benne. De kettővel könnyebb, mint hárommal. Kicsit felmérgesített, hogy két kocsit kell vinnünk, holott eddig egyszer sem szóltak ránk, és mi lett volna, ha egyedül megyek bevásárolni, akkor hogyan toljak két kocsit!? Csak azért, mert két egykorú gyerekem van!? Nem álltam le vitatkozni, mert Kincső éppen elkezdett őrjöngeni, úh. inkább rá koncentráltam. :)

  Lényeg, hogy nagyon szépek, értelmesek a Lányok, büszke lehetsz rájuk. Kitartás, hamarosan könnyebb lesz! :)

  Szeretettel:

  Vivien

  VálaszTörlés
 7. Hat en huseges olvasod is maradok mivel imadom a lanykaid eletet olvasni,a fejlodesuket a mindennapjaikat,a cselekedeteiket e smindent ami roluk szol.Mindig is imadtam az ikreket szeretem volna is ha nekem is lesznek de nem ugy lett.En imadom az en lanyaimat is de a tiedet is mind a harmat.Cukik nagyon.puszika

  VálaszTörlés
 8. Judit, ez tényleg nagyon jó poszt volt!
  hihetetlen számomra is, hogy ennyire mások a csajok, pedig ikrek... gyönyörüek, okosak, ügyesek, gézengúzok... annyira lehet érezni a soraidból a szeretetet, a türelmet, a boldogságot, a szinte soha ki nem fogyó energiát...

  fantasztikus anya vagy, ugye tudod?!?!

  puszi, berry

  VálaszTörlés
 9. Sziasztok! Utólag is nagyon boldog másfelediket a csajsziknak! Nagyon jó volt olvasni a lányok jellemzéseit. Imádnivalóak! Puszi: Melcsi, Levi, Zsófi

  VálaszTörlés
 10. Kedves gárdonyi olvasónk, köszönjük a jókívánságokat, továbbra is szeretettel várunk a blogra, örülök, hogy olvasol bennünket!
  Vivien, neked is köszönjük, hát jól felháborított, amit írtál, ez általános lehet? Remélem nem, mert én is tervezem, hogy majd egy bevásárlókocsiba rakom öket, igaz, akkor nem sokat vásárolhatok, mert nem fog semmi a kosárba férni:-)Azért ez nagyon durva,hogy nem engedik öket egy kosárba lenni.
  Máskor oszd ki szépen öket!!!:-)))
  Berrykém, köszi neked is, emlékszel, mikor beszélgettünk a tanyán, hogy hármat ki merne vállani, nem bántam meg, imádom öket, de néha azért szakad a cérna, ki szoktam rohanni a konyhába és ott toporzékolok, ahol senki sem lát:-))))
  Melcsi ,köszi nektek is és puszilunk benneteket

  VálaszTörlés